سه‌شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۱

با تشدید روزهای آلوده و توصیه مکرر کارشناسان تغذیه به مصرف شیر برای کاهش اثرات آلودگی، هنوز توزیع شیر در مدارس اجرایی نشده است. در حالی که بسیاری از خانواده‌های کم‌درآمد به این وعده امیدوارند تا بخشی از نیاز روزانه کودکانشان به لبنیات تامین شود، مسئولان آموزش و پرورش همچنان از نبود بودجه و چالش تولید انبوه می‌گویند.

سهمیه شیر مدارس کجا رفت؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از آرمان ملی،  با افزایش روزهای آلوده، که حالا به بخش جدایی ناپذیر زندگی همه ما تبدیل شده است، یکی از مواردی که کارشناسان تغذیه به نوشیدن آن توصیه می‌کنند، شیر است.

این درحالی است که از ابتدای سال تاکنون، چندبار قیمت این فرآورده لبنی پرخاصیت افزایش یافته است. هرسال با آغاز سال تحصیلی میان دانش‌آموزان در مدرسه شیر توزیع می‌شد. اتفاقی که در سال تحصیلی حاضر، با وجودی که بیش از سه ماه از آن گذشته است، هنوز رخ نداده است. با وجود افزایش قیمت لبنیات، درکنار دیگر افزایش قیمت‌های مایحتاج روزانه زندگی، این توزیع شیر آن هم در روزهای متمادی آلودگی هوا، می‌توانست تاحدی به آن میزان روزانه مصرفی لبنیات در کودکان، تاحدی کمک کند. هرچند تا امروز تنها دلیل این تعلل، نبودن بودجه عنوان شده است، اما حالا دبیرکمیته ملی شیر وزارت آموزش و پرورش بیان کرده است که این توزیع با حجم بالا، به توان شرکت‌های لبنی نیز بستگی دارد. حالا باید دید که در نهایت آموزش و پرورش موفق می‌شود یا دانش‌آموزان باید از خیر دریافت این شیر هم بگذرند.

در همین راستا، دبیرکمیته ملی شیر وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه جبران مدت زمان گذشته از سال تحصیلی برای اجرای طرح توزیع شیر مدارس به توان شرکت‌های لبنی بستگی دارد به ایسنا گفت: تولید با حجم زیاد در زمان محدود سخت است ولی این تجربه، سال گذشته هم وجود داشته و خیلی از وعده‌های دریافت شیر که دانش‌آموزان از دست دادند را جبران کردیم؛ اصل مطلب این است که تامین اعتبار باید صورت گیرد.

حسین اسداللهی، با بیان اینکه انتظار داریم سازمان برنامه و بودجه برای تامین بودجه شیر مدارس تعجیل کند گفت: زمان زیادی از سال تحصیلی گذشته و هرچه زمان بگذرد اجرای طرح خیلی سخت‌تر می‌شود ولی با تمام این‌ها مذاکرات و تلاش آموزش و پرورش همچنان ادامه دارد.

دبیرکمیته ملی شیر وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه جبران این مدت زمان گذشته به توان شرکت‌های لبنی بستگی دارد ادامه داد: تولید با حجم زیاد در زمان محدود سخت است ولی این تجربه، سال گذشته هم وجود داشته و خیلی از وعده‌های دریافت شیر که دانش‌آموزان از دست دادند را جبران کردیم، اصل مطلب این است که تامین اعتبار باید صورت گیرد.

پاکت‌های شیر همچنان در راه مدرسه

حدود یک ماه قبل، اعلام شده که همچنان تامین بودجه برای توزیع شیر در مدارس صورت نگرفته است و مسئولان آموزش و پرورش هم گفتند که در بودجه امسال هم این مساله لحاظ نشده است. حالا اما با گذشت بیش از سه ماه از سال تحصیلی، هنوز مشخص نیست که بالاخره شیر در مدارس توزیع خواهد شد یانه. طبق گفته دبیرکمیته ملی شیر وزارت آموزش و پرورش، سال گذشته ۳.۸ همت اعتبار برای توزیع شیر بین ۸ میلیون و ۳۰۰ هزار دانش‌آموز ابلاغ شد و امسال هم اعتبار قابل توجهی برای اجرای طرح نیاز است.

این درحالی است که متخصصان تغذیه، با گسترش و مداومت آلودگی هوای تهران، که حتی تعطیلات یک هفته‌ای هم از حجم آن نکاست، مدام توصیه به مصرف مکرر مایعات، به ویژه شیر می‌کنند. البته به اعتقاد خدیجه رحمانی، استاد تغذیه دانشگاه شهید بهشتی، بهتر است که این شیر را باتوجه به اینکه در فصل سرما هستم، به صورت داغ میل شود.

خدیجه رحمانی، با توجه به ضرورت مصرف لبنیات، نه تنها در جلوگیری از آلودگی هوا، بلکه به عنوان یکی از منابع ضروری تغذیه روزانه  گفت: گروه لبنیات یکی از غنی‌ترین‌هاست. به عنوان مثال کلسیم موجود در شیر می‌تواند باعث دفع سرب شود. از گروه لبنیات هم با تاکید بر لبنیات کم چرب توصیه می‌شود که حداقل دو واحد روزانه مصرف شود، که می‌تواند دولیوان شیر باشد.

میزان سرانه مصرف لبنیات در ایرانی‌ها کمتر از استاندارد است. حتی میانگین مصرف کالری افراد در ایران نیز نسبت به سال‌های گذشته کاهش یافته است. این مساله اما بیشتر به این دلیل است که سبد خانوار ایرانی در سال‌های گذشته، با توجه به رکود اقتصادی و افزایش تورم، مدام کوچک‌تر شده است. به نوعی که بسیاری از خانواده‌ها مجبور به حذف برخی اقلام غذایی از جمله گوشت شدند. درحالی که درآمد کمتر از 30 میلیون تومان در سال گذشته، زیرخط فقر تلقی شده است، اما به جرات می‌توان گفت که درآمد بسیاری از افراد در ایران زیر 30میلیون تومان در ماه است. این را با نگاهی به اطراف خود درخواهید یافت. در یک خانواده 4نفری با احتساب اجاره خانه، اگر دو نفر هم کار کنند، حتی اگر درآمدشان 40 میلیون تومان در یک ماه هم باشد، فرض را بر این بگذاریم که 10میلیون تومان هم بابت اجاره خواهند پرداخت، با30میلیون تومان باقی مانده، باید هم موادغذایی یک ماه چهار نفر را تامین کنند، و هم برای هزینه‌های غیرقابل پیش بینی، تمهیداتی بیندیشند. حالا دیگر پوشاک خود و فرزندان می‌شود جزو نیازهایی که اگر چیز در جیب سرپرست خانوار بماند، حتما برای آن هزینه خواهدکرد.

40هزارتومان، یک لیترشیر

درحالی که قیمت شیر کم چرب یک لیتری، پاستوریزه حدود40هزارتومان است. والدین اما از اجرای این طرح، به ویژه در مدارس دولتی که در مناطق کم توان‌تر قراردارد، استقبال می‌کنند. به طوری که در گفت‌وگو با چندنفر از آنها، به‌خصوص مادرانی که برای بردن فرزندانشان در این روزهای آلوده به مدرسه آمده بودند، می‌گفتند که بالاخره اگر روزی یک پاکت شیر هم به بچه‌ها داده شود، می‌شود خودش یک لیوان! والدی که خودش شاغل هم است، گفت: درآمد من و همسرم باتوجه به هزینه اجاره خانه و هزینه‌های روزانه دو فرزند، دیگر به خرید برخی اقلام غذایی نمی‌رسد. او با اشاره به اینکه گوشت تقریبا از سبد غذایی خانه‌شان حذف شده است، افزود: حالا اگر همین شیر را هم در مدرسه به دانش‌آموزان دهند، باز دلمان خوش است که با این هوای آلوده، لااقل دیگر نیازی نیست روزانه یک لیتر شیر بخریم. با توجه به اینکه ما 4نفر هستیم، اگر نفری یک لیوان شیر هم هرروز بنوشیم، بیش از یک لیتر شیر می‌خواهیم. هرچند من و همسرم از خورد و خوراک خودمان می‌زنیم، اما به بچه‌ها که نمی‌شود گفت نخورید!

دخترکی هم که حدود10سال دارد، می‌گوید من شیر دوست ندارم، سال قبل که به من می‌دادند، شیرها را برای برادرکوچک‌ترم در خانه می‌بردم. جای تعجب است، درحالی که کودکان به فکر خانواده خود و حتی نگران همکلاسی خود هستند، اما مسئولان هنوز ضرورتی برای برخی مسائل که می‌تواند در آینده فرزندان این مرز و بوم اثرگذار باشد، ندارند.

توزیع شیر در مدارس، ممکن است در خانواده‌های پردرآمد چندان تاثیری نداشته باشد، به طوری که حتی این دانش‌آموزان همان شیر را هم میل نکنند. اما برای خانواده‌هایی که توان اقتصادی کافی برای تامین نیازهای روزانه خود و فرزندانشان را هم ندارند، قطعا در سبد غذایی شان، اثرگذار خواهد بود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha